LET'S TALK ABOUT CONSENT BABY
3 redenen waarom een fotograaf nooit jouw foto's zou moeten delen zonder jouw toestemming
Niet iedereen vindt het leuk om op de foto te gaan. Sterker nog, de meerderheid van mijn klanten vindt het behoorlijk spannend! Het is ook nogal wat, om jezelf zo kwetsbaar op te stellen en van alle kanten te laten fotograferen door iemand die je eigenlijk niet zo goed kent.
Maar goed, je hebt de stap toch gezet (good for you!) en de fotoshoot was eigenlijk veel leuker dan je had verwacht. Je gaat met een goed gevoel naar huis en kan niet wachten om het resultaat te zien.
Hoe jammer is het dan als de fotograaf vervolgens zonder het te vragen foto’s online zet die jij liever privé had gehouden. Jij moet daarna een ongemakkelijk berichtje sturen hierover om te vragen of de fotograaf het offline haalt. Of nog erger: je besluit dat je het laat gaan, terwijl je het eigenlijk helemaal niet fijn vindt dat die foto’s online staan. Nu hou jij alsnog een naar gevoel aan jouw fotoshootervaring over. Zonde en niet de bedoeling. En niet alleen omdat het vervelend is voor jou. Dit zijn mijn drie redenen waarom het belangrijk is dat fotografen jou nadrukkelijk om toestemming vragen voordat ze jouw foto's delen.
1. Het mag niet volgens de wet
Foto’s waar jij op staat zijn persoonsgegevens en mogen dus niet worden gedeeld zonder jouw toestemming. Ik mag dat niet doen, die andere fotograaf mag dat niet doen, je moeder niet, niemand niet. Dit is gewoonweg verboden. Dat hebben we te danken aan de Europese AVG wet. Deze beschermt onze persoonlijke gegevens in een tijd waarin data heel lastig privé zijn te houden vanwege het alom aanwezige internet. Toch fijn om te weten dat op het gebied van je persoonlijke gegevens de wet aan jouw kant staat en jouw privacy probeert te beschermen. Ik vind van wel in elk geval (;
Fijn voor de klant, maar onder fotografen wordt hierover wel eens geklaagd. Voor ons is dit namelijk extra werk: wij moeten actief klanten achter de broek aan zitten om toestemming te krijgen voor portfoliomateriaal. En je begrijpt, het kost wat tijd aan onze kant om die toestemming te verkrijgen: klanten vergeten het vaak om het toestemmingsformulier in te vullen en moeten eraan herinnerd worden. En wij moeten wel achter die toestemming aan, want wij hebben dat portfolio materiaal hard nodig om nieuwe klanten te werven zodat we dingen zoals onze hypotheek, Netflix abonement of de hondenbelasting kunnen betalen.
Dan zijn er ook nog de fotografen die dit niet weten (of moedwillig negeren – wie weet) en ergens op hun website hebben staan ‘Ik gebruik de foto’s die ik van jullie neem voor mijn portfolio. Mochten jullie dit niet willen, dan hoor ik dat graag bij de boeking’. Maar dit mag dus ook niet. Het verlenen van toestemming werkt volgens het zogeheten ‘opt in’ systeem, niet het ‘opt out’ systeem. De fotograaf mag geen foto’s delen, tenzij jij expliciete toestemming verleent. Trouwens, hoe kun jij toestemming geven dan wel intrekken tijdens de boeking, wanneer de foto’s nog helemaal niet zijn genomen en jij dus geen idee hebt wat jij van die foto’s vindt? Ik maak mij hier vast niet populair mee bij collega’s, maar ik vind dit dus niet ok.
2. Er moet vertrouwen zijn tussen de fotograaf en de klant
Maar ook als het niet verboden zou zijn, zou ik nooit foto’s willen delen van mijn klanten zonder dat zij daar zelf invloed op hebben. Het fotograferen van iemand is best wel intiem. Het belangrijkste op zo'n moment is het creëren van vertrouwen en een veilige plek waarin je jezelf kan laten zien zonder angst. Daar hoort ook bij dat jij, het onderwerp van de foto’s, wat te zeggen hebt over wat er daarna met die bewuste foto’s gebeurt. Want hoe kan er anders vertrouwen zijn tussen ons?
Als je voor mijn lens staat geef je mij iets heel persoonlijks: je eigen beeltenis. En ik wil daar graag voorzichtig en met respect mee omgaan. Die foto’s die we nemen zijn weliswaar mijn intellectueel en creatief eigendom - mijn kunstwerkjes - maar ze zijn nog meer van jou, want JIJ staat erop. Het zijn jouw foto's, jouw gezicht, jouw lichaam, jouw keuze. Jij hebt alles te zeggen over wat daarmee gebeurt.
Ik vind een goede klantervaring bijna nog belangrijker dan het afleveren van prachtige foto’s. Ik wil dat mijn klanten mij honderd procent kunnen vertrouwen. Dat is mij zo veel meer waard dan goed portfoliomateriaal om nieuwe klanten te werven. Sterker nog, als mijn klanten een goede ervaring hebben, is dat juist positief voor mij, want zij zullen dit vanzelf gaan vertellen aan anderen. De verhalen die mijn klanten vertellen aan anderen zijn dus veel belangrijker voor het verwerven van nieuwe klanten dan de foto’s zelf.
3. Het is niet netjes om zonder het te vragen andermans foto’s online te zetten
Aan de fotografen die de bovenstaande twee redenen nog niet genoeg vinden zou ik willen zeggen: hoe zou je het zelf eigenlijk vinden als iemand zomaar foto’s van jou online zet?
Wat nou als je jezelf niet zo mooi vindt op de betreffende foto? Wat nou als je haar niet goed zat? Je net iets te veel inkijk had? Zou je dan niet hebben gewild dat iemand dat even aan je had gevraagd voordat het online werd gezet? Niet zo netjes toch?
I rest my case.
Voor eens voor altijd de feiten op een rijtje:
Niemand mag een foto waar jij op staat zonder jouw toestemming online zetten
Ook als je al eerder toestemming hebt gegeven voor het gebruik van jouw foto’s, mag je die altijd intrekken
Je hoeft nooit een reden te geven over waarom jij je foto’s niet online wilt hebben
P.S. Ben jij toevallig jurist en heb ik foutjes gemaakt over de AVG wet? Laat het me vooral weten! Ik ben maar een bescheiden fotograaf, dus geen expert op het gebied van de wet, maar ik vind het zeker belangrijk om de informatie correct online te zetten.
P.P.S. Voel je vrij om deze blog te delen en de discussie aan te gaan met je fotograaf, want hoe mooi zou het zijn als consent een vanzelfsprekendheid wordt binnen de fotografie?
Hi, ik ben Niyi!
En ik schrijf deze blog! Ik fotografeer met heel veel plezier stellen en bruiloften in Den Haag en omstreken. Misschien ben ik wel de fotograaf voor jullie! Neem vrijblijvend contact op: