Trouwlocatie in Amsterdam
Trouwen bij het Scheepvaartmuseum
Op zoek naar een historische trouwlocatie in Amsterdam? Misschien is het Scheepvaartmuseum wel wat voor jullie! Het was lange tijd onbekend als trouwlocatie, maar is dit jaar met maar liefst 20 bruiloften echt up and coming. Een fotogeniek gebouw, bereikbaarheid via het water én een dikke nachtvergunning tot 3 uur ’s ochtends. In dit artikel lezen jullie 5 redenen om te trouwen bij het Scheepvaartmuseum en volledigheidshalve ook 4 redenen waarom jullie het misschien liever niet daar doen.
1. Jullie hele bruiloft onder één dak
Alles is mogelijk in het Scheepvaartmuseum. Ceremonie? Jazeker. Het Scheepvaartmuseum heeft een trouwvergunning, dus jullie kunnen trouwen in een prachtige zaal met uitzicht over het water of zelfs op het dek van het grote VOC-schip als dat jullie ding is. Receptie? Oui mesdammes et messieurs. Dat kan weer in een andere zaal, mocht u het willen. Of met mooi weer buiten op het drijvend terras. Diner? Jawel. Het Scheepvaartmuseum heeft een eigen keuken en daar worden lekkere dingen voor jullie klaargemaakt terwijl de ceremoniezaal wordt omgetoverd tot dinerzaal. Fiesta? Si. Daarover later meer.
2. Aan de Amsterdamse grachten
Oké, het museum zit niet letterlijk aan een gracht. Maarrr je kunt wel vanaf het Scheepvaartmuseum op een boot stappen met je gasten en een rondje door Amsterdam varen. Of je kunt ervoor kiezen om een spectaculaire entrée maken via het water terwijl je gasten aan wal staan. Geen wonder dat deze locatie vooral populair is bij internationale bruidsparen: zij willen hun gasten de ultieme Amsterdamse ervaring geven, en daar hoort een canal cruise wel bij.
3. Ideaal voor party animals
Houden jullie wel van een feestje? Dan zullen jullie er snel achter komen dat het lastig is om een trouwlocatie te vinden waar feesten überhaupt kán. Er zijn prachtige trouwlocaties waar geen muziek gedraaid mag worden omdat het bijvoorbeeld bij een natuurgebied ligt. En zelfs als het wel mag, gaat vaak om 12:30 het licht al aan en de muziek uit. Voor veel mensen is dat laat genoeg op hun trouwdag, maar mochten jullie nou net dat bruidspaar zijn dat tot in de laten uurtjes los wil gaan met al hun vrienden en familie, dan is het Scheepvaartmuseum een leuke optie. Het museum heeft geen buren en daarom een hele ruime nachtvergunning. Doordeweeks mogen jullie tot 3 uur ’s nachts feesten en in de weekenden mogen jullie zelfs tot 4 uur ’s nachts door. En dat kan ook nog eens met HEUL VEUL gasten, want op het overdekte Open Plein van het museum kan je tot wel duizend mensen kwijt. Ja echt.
4. Regen? No problemo.
Leuk zo’n droombruiloft in een bloementuin, maar wat nou als het regent? Ga je dan onder zo’n beige stretch-tent je ceremonie doen? En hoe moet het dan met de trouwfoto’s? Onder een transparante paraplu? Er zijn natuurlijk altijd oplossingen bij slecht weer, maar bij het Scheepvaartmuseum hoef je je helemaal geen zorgen te maken daarover. Weer of geen weer, zomer of winter, het blijft een geschikte locatie. Behalve de zalen, is het Open Plein (al eerder genoemd) volledig overdekt met een uniek glazen dak. Hierdoor komt er veel licht binnen en heb je het idee dat je buiten loopt, zonder de eventuele ongemakken van het weer.
5. Het Scheepvaartmuseum is fotogeniek
Kijk, als fotograaf is dit natuurlijk mijn nummer 1 reden om enthousiast te zijn over een trouwlocatie. Ik vind het in de eerste plaats belangrijk dat jullie prachtige foto’s krijgen. En nou kan ik van alles wel chocola maken, maar mijn werk wordt wel een stuk makkelijker gemaakt door een locatie als het Scheepvaartmuseum. Mooi van binnen en van buiten, veel variatie qua ruimtes en een neutraal kleurenpalet. Ik hou ervan.
Elk voordeel heb z’n nadeel, dus bij deze ook vier redenen waarom het Scheepvaartmuseum misschien NIET de trouwlocatie voor jullie is.
Eerst museum, dan pas eventlocatie
De naam zegt het al: het Scheepvaartmuseum is een museum. Dit betekent dat er dinsdag t/m zondag museumbezoekers rondlopen. Dit hoeft geen groot probleem te zijn. De eventzalen zijn de hele dag beschikbaar en daar komen de bezoekers natuurlijk niet. Je komt ze hoogstens tegen als je een toiletbezoekje pleegt (de toiletten in de kelder zijn overigens zeker ook een bezoekje met de camera waard, want die gewelven daar zijn prachtig). Maar voor foto’s op het Open Plein of buiten zul je de museumbezoekers misschien soms vriendelijk moeten vragen of ze je niet willen fotobommen. Verder kan het Open Plein pas na sluitingstijd om 17:00 uur klaargemaakt worden voor jullie diner of feest, dus daar moeten jullie rekening mee houden als jullie iets ingewikkelds willen qua decoratie.
2. Kaarsen zijn uit den bozen
Het Scheepvaartmuseum is al eens eerder afgebrand, maar destijds was het nog geen museum. Nu wel en de waardevolle stukken die er tentoongesteld staan hebben voorrang boven alles, dus ook boven jullie wensen om wellicht romantisch kaarslicht te hebben bij jullie diner of avondceremonie. Desondanks is het Scheepvaartmuseum wel heel goed in het gebruiken van nepkaarsen op batterijen (Google eens de Candlelight Concerts en kijk je ogen uit), dus het hoeft geen probleem te zijn. Verder gaat ’s avonds de sterrenhemel aan van het Open Plein en dat is echt adembenemend. Heb ik geen foto van, maar heb het alvast voor je gegoogled.
3. Potgrond is ook heel verboden
Potgrond komt er niet in bij het Scheepvaartmuseum, want de beestjes die meereizen kunnen de museumstukken beschadigen. Dus mocht je vetplantjes willen geven als bedankje aan je gasten, dan kun je misschien beter iets anders bedenken.
4. Pittig prijskaartje
En last but not least, het Scheepvaartmuseum is zeker niet goedkoop om af te huren. Als jullie het graag willen, moeten jullie er sowieso 15.000 tot 20.000 euro voor reserveren in jullie trouwbudget. Maar goed, dan heb je ook wat.
Dit artikel is gebaseerd op een interview met de Amsterdamse fine art wedding planner Angelique Bruijnesteijn. Zij heeft ruim 10 jaar gewerkt bij het Scheepvaartmuseum als onder andere eventcoördinator en is sinds kort voor zichzelf begonnen. Zij weet alles over trouwen in Amsterdam en heeft (fun-fact alert) onder andere de bruiloft van Najib Amhali geörganiseerd in het Scheepvaartmuseum waarbij het volledige Open Plein bedekt werd met een gigantisch wit kleed.
Foto credits
Fotograaf: NIYI Photography @niyi_photography
Wedding planner: Angelique Bruijnesteijn @angelique_bruijnesteijn
Trouwlocatie: Het Scheepvaartmuseum @events_hetscheepvaartmuseum
Concept & styling: Haren by Maren @harenbymaren
Trouwambtenaar: Babs Benny @babs_benny
Assistentie: Belle Weddings @belleweddings.nl
Oorbellen: Maison Sabben @maisonsabben
Haar en makeup Artiest: Haren by Maren @harenbymaren
Bruidswinkel: Modern Romance Bridal in Hilversum @modernromancebridal
Jurk designer: Made with Love Bridal @madewithlovebridal
Bruidspaar: Florine en Roderick @florinehavenga @roderickklaassen
Hello hello!
Ik ben Niyi, trouwfotograaf in Den Haag en omstreken. Leuk je te ontmoeten! Toevallig op zoek naar een fotograaf voor jullie bruiloft? Neem vrijblijvend contact op: